31.5.2021 Tekoälyn hyödyntämisen selvitys energiayhteisöissä on valmis

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

Edelläkävijyys energiayhteisössä -hankkeen tekoälyä koskeva selvitystyö on valmistunut ja tulokset ovat todella lupaavia. Selvityksen tavoitteena oli selvittää tekoälyn hyödyntämisen kokonaisuutta sekä koneoppimisen ennustemallien potentiaalia ennustaa sähkön, kaasun ja kaukolämmön tuntikohtaista kulutusta sekä paikallista aurinkosähkön tuotantoa.

Selvitystyön avulla saatiin arvokasta tietoa konkreettisen esimerkin avulla koneoppimisen käyttöönotosta ja esimerkiksi käytettävän datan laadun merkityksestä sekä erilaisiin tiedonkeräys menetelmien yksityiskohdista, jotta eri lähteistä tulevat tiedot saadaan kerättyä ja esikäsiteltyä koneoppimismallin käytettäväksi. Tiedon esikäsittelyn jälkeen, koneoppimismallin tuottamat ennusteet oli mahdollista välittää sellaiseen muotoon ja paikkaan, josta paikallinen ohjausjärjestelmä voisi ennusteita lukea ja käyttää oman toimintansa optimoinnissa. Ohjausjärjestelmällä olisi tämän jälkeen käytettävissään eri kiinteistöjen sähkön, kaasun ja kaukolämmön kulutustiedot sekä paikallisen aurinkovoimalan tuotantotiedot seuraavalle päivälle, minkä avulla voitaisiin optimoida esimerkiksi kulutuspiikkejä energiavarastojen avulla.

Muuta luettavaa

energia 1

1.9.2021 Selvityshanke loppusuoralla

Edelläkävijyys energiayhteisössä selvityshankkeen loppuraportin ja – materiaalin koostaminen on alkanut kesän jälkeen. Kirjallisten tuotosten lisäksi olemme valmistelleet webinaaria, jossa tuomme tuloksia julki.

energia 1

28.6.21 Mikroverkon sähkön laatu ja saarekekäyttö

Kirjoitimme yhteistyössä blogin Tampereen yliopiston kanssa mikroverkkojen sähkön laadusta ja saarekekäytöstä. Mikroverkoilla on mahdollista toteuttaa toimintavarma järjestelmä, joka pystyy itsenäisesti siirtymään saarekkeeseen

Sähkömarkkinalakiuudistus

5.5.21 Voimassa oleva sähkömarkkinalaki 2010-luvun alkupuolella Suomessa koettiin muutamia suuria myrskyjä, joiden johdosta jopa sadat tuhannet suomalaiset jäivät ilman sähköä. Osa suomalaisista

Vieritä ylös